SLEEP YOGA

 

 

SLEEP YOGA

Somnul fara vise reprezinta incostientul, ceva despre care stim ca exista dar nu stim cum sa-l definim. Aceasta negura  pare sa fie goala de traire deoarece noi ne identificam cu aspectele grosiere ale mintii.Asa se intampla ca de fiecare data cand mergem la culcare si intrerupem lantul constient.

In starea de somn cu vise (dream  yoga) mintea noastra este activa, visele ne mentin activi pe toata durata visului, in starea de somn fara vise(sleep yoga) activitatea mintii este suspendata.

Alternanta dintre somn cu vise si somn fara vise fac normale noptile de somn pe care le traim. Somnul profund poate fi numit intuneric deoarece nu suntem constienti de procesele care se petrec in timp ce dormim. Perioadele in care constientul colapseaza le numim ‘am dormit’. 

Cand reusim sa devenim tot mai constienti de actul de a dormi, somnul profund devine luminos. Acea luminozitate este lumina clara. Este adevarata noastra natura. 

In acest punct al existentei noastre cotidiene, mintea se topeste in Constiinta . Momentul acesta ne ofera claritate, pacea interioara profunda se instaleaza definitiv in noi, apare beatitudinea si dispare ignoranta.

Sleep Yoga nu functioneaza ca un film in derulare, nu are nici proiectii. Sleep Yoga este fara imagini. 

Sleep yoga duce gradual la atingerea starii de bardo.

Raportat la doctrina Dzogchen, dream yoga ( yoga somnului constient cu vise) este o tehnica preliminara deoarece inca lucram cu imagini si la vizualizari, in comparatie cu sleep yoga (somn profund fara vise ) unde lucram cu constiinta non-duala.

Diferenta dintre somnul sleep yoga (somn profund fara vise ) si dream yoga ( yoga somnului constient cu vise) este cumva o paralela intre calmul cauzat de un element exterior si calmul fara obiect sau suport pentru minte.

Sunt putine persoane care au o lejeritate in a practica sleep yoga, majoritatea trebuie sa inceapa cu dream yoga, etapa pregatitoare pentru marea imersiune in universul nostru interior.

Cand practica de dream yoga este desavarsita, constiinta non-duala se manifesta in vis. Asta aduce multa claritate in starea de vis, iar in final visele se topesc in lumina interioara, moment in care intram in starea de sleep yoga (somn profund fara vise ).

In sleep yoga nu este nimic pe care sa ne concentram atentia. Sleep yoga este o practica care te duce catre adevarata constiinta ce se afla in tine si de care nu esti constient desi o manifesti in orice clipa.

In somnul profund pierdem senzatia de claritate imediat ce incepem sa conceptualizam sau sa ne imaginam.

Nu exista niciun subiect si niciun obiect in somnul profund.

Daca exista o identificare cu un subiect, atunci nu am intrat in somnul fara vise. De fapt, nimic nu intra in ‘lumina clara’, lumina clara este baza recunoasterii de sine.

Este dificil sa exprimam in cuvinte ce inseamna lumina clara, singura posibilitate este s-o experimentam direct.

Exista 3 tipuri de somn profund.

 SOMNUL IGNORANTEI:

Somnul ignorantei pe care noi il numim somn profund este ‘ Marele Intuneric’. Te trezesti  in intuneric si te simti ca un  batran de 100 de ani si chiar esti batran: este esenta ignorantei, este radacina samsarei. Nu conteaza cate noptii vei dormi, in fiecare noapte pentru 20 de ani sau 70 de ani, simti ca nu poti sa te saturi de somn(sa sfarsesti a dormi).

Ne intoarcem mereu si mereu in fiecare noapte si ne reincarcam cu aceasta stare. Ignoranta sustine Samsara, iar fiintele samsarice, cand se dizolva in somnul profund al ignorantei, viata samsarica hraneste aceaste fiinte.  

Ne trezim dimineata puternici, existenta noastra samsarica este reimprospatata. 

Aceasta este numita Marea Ignoranta deoarece este incomensurabila.

Experimentam somnul profund al ignorantei ca un vid sau ca o negura, unde insa nu exista senzatia de sine si nici de constiinta. Noi disparem.

Starea innascuta de ignoranta este cauza primara care ne conduce la somn. Cauzele si conditiile secundare ale somnului sunt oboseala corpului fizic.

 SOMNUL SAMSARIC :

Al doilea somn este somnul samsaric, somnul viselor. Somnul Samsaric este numit Marea Deziluzie, deoarece pare sa fie fara de sfarsit.

Samsaric Sleep este ca atunci cand mergi pe strada intr-un mare oras, unde exista o multitudine de comportamente : oamenii se imbratiseaza, se lupta, vorbesc, se abandoneaza unul pe altul, unii alearga duopa afaceri, altii inseala, apar locuri minunate, alte locuri respingatoare. Manifestarea plenara a celor ‘6 taramuri’ poate fi regasita in marile orase si somnul Samsaric este orasul viselor, un taram nesfarsit al activitatii mentale generata de transa karmica a actiunilor  din trecut.

In timp ce dormim  in Somnul Ignorantei   activitatea emotionala este cauza primara a viselor.

In timpul Somnului Samsaric  cauza principala a viselor este bazata pe zgarcenie  sau aversiune.

SOMNUL LUMINII  CLARE :

Al treilea stadiu al somnului profund este somnul luminii clare. Mai este numiste si somnul claritatii.

Acest somn are loc cand corpul doarme dar practicantul nu este pierdut in intuneric nici in somnul cu vise si s-a statornicit in constiinta pura.

Lumina clara este definita in majoritatea tehnicilor unitatea vacuitatii cu claritatea.

Clear/claritatea se refera la vacuitate, matern, baza. Lumina/light se refera la claritate, solaritate, constiinta innascuta/rigpa. 

Ingonanta este comparata cu o camera intunecata in timp ce tu dormi. Awareness/constienta este lampa care lumineaza.

Un somn profund si regerator ne sporeste claritatea mintii pe parcursul intregii zile. Astfel ca reusim sa fim si mai constienti de noi, de senzatiile pe care le percepem in starea de veghe.

Prin practicarea somnului constient, viata noastra zilnica, in lucruri simple, ne ofera o efervescenta a trairilor si o calitate a vietii mare.

Scopul nostru real in Sleep  yoga este de a dizolva obscuritatile karmice – care ne impiedica sa experimentam existenta noastra ca pe adevarata noastra natura .

BENEFICII :

– un somn linistitor, claritatea mintii, posibilitatea de a te autocunoaste, controlul gandurilor, constentizarea gradata a karmei si ardera ei prin dobandirea cunoasteri, dobandirea unei armonii interioare, depasirea unor frici interioare ascunse, imaginatie creativa aplicata, frumusete interioara.