TUMMO

  

– TUMMO – 

Originea cuvantului TUMMO :

 TUMM inseamna acei factori perturbatori, iar MO  reprezinta femininul.

Tummo reprezinta  inceputul tantrei superioare si fundatia care ne ajuta in celelalte tehnici ale tantrei superioare- powa, yoga visului, yoga somnului, bardo si Chok.

TUM – carare, energie,  path

MO – spatiu, deschidere, marea carare a deschiderii, energia marii deschideri

PRACTICA TUMMO: 

In tantra partea masculina este metoda, iar partea feminina este intelepciunea.  

Tummo are 3 scopuri: nivelul cel mai de jos, nivelul mediu si nivelul inalt.

Scopul Practicii Tummo este atingerea nivelului cel mai inalt, Iliuminarea, Marea fericire, Nirvana.

Scopul cel mai de jos este vindecarea noastra de boli si traume energii care ies prin transpiratie.

Chimioterapia ajuta la vindecarea cancerului dar are si efecte secundare. Practica tummo produce aceleasi efecte fara insa  a avea efecte secundare.

In 1950 savantii au descoperit ca se poate  produce vindecarea corpului prin reactia fierbinte a corpului unde ficatul joaca un rol principal.

  Tehnica transforma impuritatile in intelepciune.

Este o practica foarte puternica care foloseste caldura si  focul interior. 

Pentru inceput prima conditie  este postura corpului pentru ca ne pregatim corpul ca pe un cuptor.

A doua este vizualizarea, care este ca aprinderea focului, apoi tehnicile de respiratie care sunt ca si cum ai adauga combustibil peste foc si tullkor-ile  sau  yoga tibetana care reprezinta foalele ce intetesc focul.

Este foarte important sa intelegem ce inseamna mintea, mai ales conceptul folosit in meditatie.

 Cele 3 otravuri care ne influienteaza viata sunt  – ignoranta, furia si atasamentul. Dintre toate ignoranta este cea mai importanta si   este considerata  radacina lor.

Toata structura evolutie se raporteaza la aceste 3 otravuri care stau in calea dezvoltarii noastre sau o incetinesc.

Din punctul de vedere al liniei Bon exista 3 caii de evolutie : Sutra, TANTRA  si Dzogchen.

Exista de asenemea Faza de generare a energiei si Faza de implinire.

Prima categorie a invataturilor este Sutra, numita calea abandonului  si care ne ajuta sa stam departe de aceste otravuri,  sa renuntam gradual la anumite obiceiuri dobandite pentru ca in final sa ajungem sa traim o viata echilibrata si exemplara.

Sutra se incadreaza foarte bine in faza de generare a energiei.

Sutra este etapa adoptarii principiilor morale inalte, a unui comportament social exemplar, a purificarii corpului prin vorbire ( restrictia vorbirii si  prin a marturisi doar adevarul), prin curatirea interioara si exterioara a  corpului fizic( asta implica tehnici de curatire aurica, detoxifieri, regimuri alimentare tinute periodic,  post negru, tehnici  de curatire a stomacului, a intestinelor, etc.)

 Sutra mai cuprinde practica incantatiilor,  practica rugaciunilor,  recitarea mantrelor cu voce tare sau in gand, practicarea pe perioade lungi de timp a tehnicilor  de vizualizare.

 

   Sutra  este etapa  prosternarilor. In mod traditional in manastirile tibetane un calugar ajunge sa execute  un numar minim de 100.000 de prosternari.

In medie ei fac intre 2000-4000 de prosternari zilnice.  

Se considera ca poti incepe tehnicile superioare de tantra dupa ce ai facut 100.000 de prosternari. 

Sutra include si participarea la ceremoniile spirituale, participarea la  ritualurile de initiere prin  transmisie  directa care face posibila conexiunea cu lungul sir de maestri care si-au trait toata viata in spiritul puritatii si al elevarii spirituale.

Tantra este a doua metoda.

 Tantra este invatatura care transforma. Tantra ne invata cum sa transformi aceste ‘otravuri’  in medicamente. Din perspectiva doctrinei tantrice ei considera ca este  mai bine sa le transformi in loc sa te protejezi  permanent de ele. Tummo te ajuta sa transformi aceste otravuri. 

Iar a treia cale ste  Doctrina Dzogchen  ce mentioneaza  ca nu trebuie sa fugi de ele, nici nu trebuie sa le transformi, ele sunt doar in mintea noastra. Daca iti poti controla mintea, ele nu te pot atinge. Totul vine din mintea ta. Cand intelegi adevarata Natura a mintii atunci atingi libertatea deplina, eliberarea de aceea ii zice Calea  Perfectiunii sau Calea Realizarii, Marea Contemplare.

Yungdrug este Bon Modern si a aparut din amestecul dintre Bon si Nyigma in budismul timpuriu.

 

Majoritatea practicantilor  din a treia categorie si care practica Dzhogchen, aleg sa renunte la viata sociala traiesc prin pesteri in solitudine. A treia categorie de practicanti  invata despre cum sa te transformi in lumina sau sa atingi corpul curcubeu. Dzogchen-ul   implica o intelegere profunda a celor 5 elemente si doar prin practica  meditatiei si respiratie  poti sa atingi niste calitati spirituale pe care mintea omului obisnuit nu le poate concepe.  Sunt multi yogy care atunci cand mediteaza indelung, ajung sa  nu  manance si sa bea apa, lungi perioade de timp. Chiar daca nu  beau apa, in timpul mediatiei  ei totusi transpira. Acest aspect stiinta actuala nu-l poate explica logic, asta nu inseamna ca nu este realizabil.

Viata calugarilor  este bazata pe aceste invataturi inalte.

In traditia Bon sunt multe feluri de practici si de meditatii. 

In conceptia Tibetana religia, meditatia si practica sunt  pentru noi. Este ceva ce ne schimba viata, ce ne aduce beneficii in viata.

Astfel ca tot ce ei numesc religie trebuie sa ne ajute. 

Linia Bon ofera mai multe modalitati de a evolua raportandu-se exclusiv la practica mai mult decat la religie in sine.

Aceste 3  categorii Sutra, Tantra si Dzogchen   se subdivid fiecare in alte 3 categorii in functie de calitatile dominante ale mintii practicantului. 

Unii obtin progrese rapide. Sunt tehnici speciale pe care le invata ca sa-si sporeasca considerabil evolutia. Altii sunt mai lenti. Pentru ei exista modalitati eficiente de a evolua. Altii sunt  foarte lenti dar au aspiratia de a evolua, astfel ca li se predau tehnici care ii ajuta sa evolueze . 

Toti vor sa evolueze.  Linia Bon ofera mai multe variante raportate la tipologia  fiecarui aspirant.

Cand vorbim de meditatie nu ne referim doar la a sta nemiscati intr-o postura si a medita.  Exista  metode de meditatie pe care le putem face in timp ce mergem, alte metode pe care le putem practica  in timp ce mancam, alte tehnici care se fac in timpul somnului.

Tantra se divide in Mather Tantra, Father Tantra si Child Tantra.

Majoritatea Yoghinilor traiesc in familie, sunt casatoriti si altfel  aleg calea tantrei, calea transformarii pentru ca este mai flexibila, mai permisiva din perspectiva vietii sociale. 

Tummo face parte dim Mather Tantra, Ma Gyu.

In Tibet este foarte  frig  in perioada de iarna la peste 5000 de metri, locuitorii din acele zone  obisnuiesc sa bea ceai cat mai des, pana la 100 de cani de ceai/zi tocmai pentru a se mentine calzi. 

Temperaturile zilnice se situeaza undeva intre  – 30 si  -50 de grade. 

Un om obisnuit  nu poate supravietuii mai mult de o zi in conditii normale in acest mediu cu temperaturi extreme .         

Yoghi care sunt fara haine precum si  cei care nu au’ usi la pesteri’, cu siguranta nu ar putea sa reziste la aceste geruri naprasnice daca nu ar practica anumite tehnici speciale de meditatie.

Cel care doreste sa urmeze cu succes invatatura  Tummo este important sa urmeze fazele de practica. Aceste faze ofera o dezvoltare graduala de la simplu la complex.

Fazele practicii Tummo :

– Tehnicile pregatitoare;

– Tehnicile preliminare;

– Tehnica de baza.

 Exista cele 3 porti corpul, vorbirea si mintea.

Exista ele 3 taramuri taramul placerii, taramul formelor, taramul fara forma.

Uneori avem ganduri pozitive,alteori negative, orice avem acum trebuie purificate. 

Cand incepi sa purifici karma negativa, incepi sa devii un practicant de Tantra si Dzogchen si gandesti ca o sa devii un excelent practicant. Daca faci preliminariile intr-o maniera excelenta, incepi sa controlezi mintea si astfel nu  mai urmezi tenditele mintii. Daca urmezi serios preliminariile te va ajuta sa controlezi furia si sa devii un om relaxat si pozitiv. 

O alta tehnica este Chot – a taia, inveti cum sa ti tai egoul si cum sa-ti reduci  teama/frica. Este o tehnica cu multa fervoare, mult zel, in care transformi frica in fericire. 

 

Cele 3 perturbari :

1. Lenea mentala

2. Agitatia. Ai nevoie de mai multa concentrare. Meditatia asupra inpermanentei ajuta.

3. Somnolenta- meditatia este stabila dar nu esti foarte clar si foarte focusat. Pune mai multa forta in meditatie, daca te simti adormit, misca-te putin.

Multe ganduri pot sa apara, daca le urmarsti nu se vor opri, daca le lasi sa curga, nu vor dura prea mult.

  Noi zicem Samsara si Nirvana, dar amandoua se perfectioneaza in Starea naturala. Cand intelegi vacuitatea si Natura mintii incepe sa se dezvaluie, Nirvana se dezvolta in noi.

Daca nu stii ce este Vacuitatea si Perfectiunea, atunci deziluzia Samsarei se dezvolta. Cand ai dezvoltat Starea Naturala sufucient, atunci incepi Meditatia Thogal si cateva viziuni apar. Daca Starea naturala nu este inca stabila, si apoi te uiti catre cer sau lumina soarelui, viziunile vin dar asta nu sunt viziuni Thogal, le numim viziuni impure. Daca esti suficient de stabil,poti sa faci apoi meditatia cu cerul si apoi dark retreat sau meditatia soarelui. 

Astfel Starea naturala este fundatia pentru Tummo. Viziunile  apar spontan, nu trebuie sa faci nimic, pur si simplu apar. Dar noi vrem Fericirea  Innascuta(Innate Joy) ; pe de-o parte avem Starea Naturala si pe cealalta parte avem viziunile, apoi le integram pe ambele. Ce se dezvolta din integrarea celor 2 stari este Fericirea Innascuta deci asta e calea catre TUMMO Meditation.

Cand meditam incercam sa deschidem nodul Canalului natural asa ca folosin tummo ca sa deschidem canalul.

Cele 5 chakre sunt numite:

Chakra coroanei – Chakra Marii fericiri;

Chakra gatului chakra Marii Bucurii;

Chakra inimii Chakra lui Dharmatha – natura ultima, complet libera, non-conceptuala, adevarata natura a realitatii.

Chakra ombiricala- Chakra lui Nirmanakaya(trulku, corpul reincarnarii, emanatia corpului, este o forma a lui Buddha care apare in lume pentru a-i invata despre eliberare) corpul transformarii, corpul psihic .

Chakra secreta- Chakra Fericirii( nu a marii fericiri sau a fericirii spontane, a fericirii innascute)

Vanturile 3 tipuri :

-vantul Intelepciunii;

– respiratia normala;

– Elementul aer.

Cele 5 energii principale ale vanturilor care se misca in diferite chakre:

1. Vantul catre in sus- curge  in canalul central intre crestet si gat, cand vorbim si respiram folosim acest vant;

Cand vantul este foarte slab sau merge in directia gresita, nu putem vorbi sau vocea noastra aproape s-a dus, inseamna ca avem o problema cu vantul care urca.  Daca medita si vizualizam in acelasi timp esenta acestui vant de culoare galbena in zona gatului, apoi inhalam incet si tinem respiratia putin inainte sa expiram  lent, putem sa gandim si sa-l facem mai puternic. Acesta este vantul pamantului.

2. Vantul care sustine viata- acest vant il gasim in inima. Uneori ne simtim ingrijorati fara motiv, anxiosi sau pierduri sau goi interior, asta inseamna ca Vantul-suport al vietii este slab. Esenta acestiu vant este culoarea alba. In acelasi mod, ne concentram in Chakra pieptului si foarte gentil inspiram, concentrandu-ne pe culoarea alba din inima, apoi retinem nu pentru mult  timp. Apoi foarte incet expiram pe nas si dezvoltam  mai multa putere a vantului suport al vietii. Acesta este vantul spatiului.

3. Echilibrarea focului statornic – acesta  activeaza intre ombiric si stomac. Dupa ce  mancam, digeram  si mentinem cald/activ  stomacul. Daca puterea acestui vant este slaba, simtim frig indiferent cu ce ne-am imbraca.Inspiram lent, retinem putin apoi expiram lent coloarea rosie acolo. Daca faci aceasta vizualizare simpla vei dobandi o mai mare putere. Acesta este vantul focului.

 Cand  meditezi corpul trebuie sa ramana nemiscat, ochii nemiscati si respiratia stabila. 

 Tummo este o metoda care combina respiratie cu vizualizarea canalelor

Practicantii tantrici vizualizeaza canalele si bindusi  de foc si urmaresc sa deschida canalul central si sa  puna mintea normala si respiratie si sa formeze  Focul intelepciunii. 

Focul intelepciunii nu este un foc normal este o stare care  incepe cu un optimism, continua cu o mare bucurie si apoi devine extaz divin, este o natura a mintii, perfecta.

In doctrina Bon exista 2 tipuri de canale : normale –  nasul, gura, urechea si canalele speciale – 

Winsdom chanel/ Canalul intelepciunii  canalul natural si cel pe care  il  vizualizam.

4. Canalul natural : canalul pe care il vizualizam este drept, porneste din chakra secreta pana in chakra din crestetul capului.

Cum sa practicam tummo in modul Traditional.

Tummo este foarte popular in Bon Tradion, pentru ambele ramuri Dzogchen si Tantra pentru calugari, yoghini sau oameni obisnuiti.

De cand Thempa Shenrab a oferit invataturile in Dzogchen si Tantra, maestrii aceastei linie au practicat fara intrerupere tummo meditation.

Pentru practicantii Dzogchen   relativ la Starea Naturala, meditatia tummo este o metoda care utilizeaza vizualizarea canalelor impreuna cu respiratia si cand faci meditatia Thogel, ori orice alta meditatie, tummo ajuta si dezvolta foarte mult.

Este de asemenea Calea bucuriei/fericirii. Sunt 4 forme de fericire : Fericirea -fericirii; Marea Fericire; Exaltarea Fericirii si Fericirea Innascuta.

Canalul Intelepciunii in mod obisniut este inchis. Cateodata in mod spontan ne simtim foarte fericiti sau pozitivi, ori radem fara motiv, dar de fapt motivul real este ca avem acest canal deschis si Vantul Intelepciunii iese afara si in consecinta te simti fericit si foarte pozitiv.  

TRULKHOR

Mind-Energy-Body

Magical Movement 

Sunt  foarte importante in Bon,  Kagyu, Nyigma.

Trulkhorul provine din contextul istorie si religie Bon.Acestea sunt folosite in practicile monastice ale calugarilor Bon. 

Khor  whell, miscari circulare sau magical whell. 

Khor inseamna cunoasterea suprema, neobisnuitul efect  al momentului in experenta practicantului.

Trulkhorul este o practica distinctiva yoga unde respiratia si concentrarera mintii sunt integrate cu miscari particulare ale corpului.  

De asemenea ele sunt folosite  cu succes in medicina in tratarea unor boli inclusiv cancer.

 EFECTE/BENEFICII

 Vei fi liber de toate elementele si vei capabil sa controlezi toate cele 5 vanturi , deci vei obtine siddhi  temporare, viata lunga, vei fi capabil sa zbori/levitezi, nu vei arde daca vei fi in flacari, vei fi capabil sa mergi pe apa.

Daca vei trezi total focul interior, vei fi capabil sa traiesti fara mancare.

Deci, daca vei deveni un excelent practicant, exista o povestire in Ma Gyu, unde yogy Sene Gawu care obisnuia sa stea si sa mediteze in foc. Sa renunti la casa(hermitage)  si sa meditezi cu tummo, acestia sunt yoghinii autentici.

In final ei ating Marea Fericire.

  

 

 

 

2 Comments

  • Steve Han Reply

    Thanks for your comment

Leave a comment